Biblioteca Parohială

Biblioteca ortodoxă “Sf. Ierarh Grigorie Palama” este oaza de duhovnicie din cadrul Bisericii Ortodoxe ”Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din mun. Chișinău, o bibliotecă parohială care asigură hrana duhovnicească a enoriașilor ei. A fost inaugurată la data de 25 august 2013 (pe atunci în cadrul paraclisului studențesc din campusul studenţesc UTM).

Biblioteca ortodoxă parohială nu este doar o sursă de informare, ci și una de formare și un spațiu de comunicare și de împărtășire a ideilor și opiniilor. De multe ori există tentația omului de a aduce în biserică în discuție subiecte care sunt mai mult din sfera politicului, economiei, cotidianului etc, lăsând în umbră învățătura sfinților părinți și patrimoniul sfânt al Ortodoxiei. Biblioteca parohială este astfel un antidot la astfel de abordări. Este mai potrivit dacă oamenii vor discuta despre impresiile din ultima carte citită din biblioteca parohială și despre ce lucruri minunate a descoperit în scrierile unui sfânt sau altul decât ce a făcut cineva aseară la știri.

Deși în momentul de față biserica noastră activează într-un spațiu provizoriu din mun. Chișinău, str. Miron Costin, 19/7, biblioteca Sf Ier. Grigorie Palama constituie un punct de atracție important al parohiei noastre. Până în momentul de față biblioteca a reuşit să cumuleze un fond de peste 560 de titluri de carte, CD-uri – donaţii ale enoriaşilor şi ale oamenilor de bună-credinţă. În momentul de față biblioteca numără 129 de abonați. Copii, studenţi, profesori, locuitori ai Chişinăului, săptămânal pot lua la domiciliu câte o carte pentru maturi şi una pentru copii. Copiii care frecventează şcoala duminicală sunt cei mai activi cititori. În cadrul bibliotecii avem secțiunea de cărți pentru copii și copii nu obosesc să ia o nouă carte pentru a o citi, fapt care ne bucură mult.

Importanța bibliotecii parohiale ortodoxe ”Sf. Ier. Grigorie Palama” constă în rolul ei de sursă de informare pentru credincioșii ei, care vor găsi răspuns la întrebările și frământările lor în paginile cărților scrise de mari sfinți ai Ortodoxiei, de renumiți teologi, dar și de autori care trăiesc duhul Ortodoxiei. Biblioteca este de asemenea un mediu de formare al unui creștin cult și credincios, dar și un mediu de comunicare excelentă între enoriași care vor găsi în cărțile citite nenumărate posibilități de împărtășire din cuvântul lui Dumnezeu, de consolidare a cunoștințelor și de sporire în cunoașterea credinței.  Astăzi când mulți dintre oameni nu-și permit să-și achiziționeze o carte, sau să citească mai mult apare inevitabil un vid informațional și de natură religioasă creștină, folosit foarte abil de diferiți reprezentanți ale altor mișcări religioase care oferă gratuit multe cărți cu conținut sincretist, dubios și chiar nociv pentru sufletul omului binevoitor față de lucruri noi dar necunoscător profund al celor vechi, verificate deja în timp. Drept urmare o bibliotecă ortodoxă parohială nu trebuie să fie un lux, ci o normalitate care urmărește sporirea duhovnicească a enoriașilor ei. Biblioteca ”Sf. Ier. Grigorie Palama” oferă șansa să citiți toate cărțile ei ca și toate bibliotecile publice, făcându-vă fișă de cititor, împrumutând cărți la domiciliu pentru o perioadă determinată de timp și returnându-le la data stabilită împreună cu bibliotecarii noștri.