Școala Duminicală

 

Biserica ”Sf. Ier. Grigorie Palama” din mun. Chișinău dispune de o minunată școală duminicală ortodoxă pentru copii care se desfășoară în fiecare duminică imediat după Sf. Liturghie, care este frecventată de aproximativ 25-30 de copii ai enoriașilor noștri, cu vârsta cuprinsă între 3-14 ani. Școala a fost  inaugurată la data de 5 septembrie 2012 (pe atunci în cadrul paraclisului studențesc din campusul studenţesc UTM).

Este deja al șaptelea an de când activează școala duminicală, iar roadele ei sunt deja palpabile. Împreună cu copiii organizăm diferite măsuri artistice: scenete de Crăciun, CD- uri pascale (două volume deja); sociale: vizite la orfelinat etc, dar și educative: editarea celor două ziare ortodoxe pentru copii: Trepte spre Cer Junior – ziar al Școlii Duminicale pentru copii cu vârstele între 3-7 ani și Trepte spre Cer Senior – ziar al Școlii Duminicale pentru copii cu vârstele între 8-14 ani.

La fiecare lecție copiii primesc gratuit un număr al ziarului, care cuprinde articole scrise de copii și fișa lecției predate, ce cuprinde și tema pentru acasă. În cadrul orei copii privesc și filme ortodoxe pentru copii, pentru consolidarea cunoștințelor. Școala duminicală poate să se laude și cu realizarea de a invita oameni iluștri care le pot servi copiilor drept exemple demne de urmat. Astfel printre invitații care ne-au pășit pragul se numără poetul și scriitorul Iulian Filip, poetul Mihai Vâlcu și lista se va extinde cu alți invitați surpriză.

Iarmarocul de Caritate de Crăciun și Acțiunea ”Din Suflet pentru Suflet”, destinate strângerii de fonduri pentru copii plasați în orfelinate și internate, sunt proiecte ale Școlii duminicale.

Școala duminicală are program ca și al școlilor obișnuite. Anul școlar începe la 1 septembrie și se încheie la 31 mai.

”Lecţiile pe care le-am desfăşurat cu copii din biserică în calitate de profesor, au contribuit la consolidarea cunoştinţelor religioase, la întărirea relaţiilor dintre copii şi părinţi, la creşterea interesului copiilor pentru viaţa bisericească şi sperăm şi la gradul lor de responsabilitate faţă de statutul lor de creştin. Copiilor li s-a oferit ocazia să se exprime, să deseneze, să cânte, toate în cadrul Bisericii. Cu ocazia Crăciunului am avut parte de o scenetă despre Naşterea Domnului şi de vizita lui Moş Crăciun care nu i-a uitat pe copii şcolii duminicale. De Paşti am lansat un CD audio cu poezii şi cântece de Paşti (al doilea CD pascal deja), pe versurile poeţilor români, care a răsunat în zorii zilei de Înviere. La fiecare lecţie copiii primesc temă pentru acasă, pentru care sunt recompensaţi cu note, de cele mai dese ori cu nota 10, pentru că sunt copii de nota 10. La final de an am oferit diplome pentru copiii şcolii duminicale şi câte o carte de rugăciuni.

Împreună cu copiii școlii duminicale am întreprins mai multe vizite la orfelinatul internat din orașul Hâncești și Școala-Internat pentru copii . Elevii Școlii duminicale au oferit prin mâna lor darurile copiilor cu dezabilități, și multa lor dragoste, rămânând profund impresionați de aceste întâlniri. Ce frumos este când poți face și pe alții să zâmbească!

Anul acesta caravana școlii duminicale va porni din nou la drum, sperăm că vom avea mai multe roade. Să ne ajute Dumnezeu!”  (Pr. Paroh Nicolae Crețu)